Store deler av min hittil korte yrkeskarriere har jeg brukt på å jobbe bak murene i fengsel. Jeg begynte på Ila fengsel i 2011 da jeg var 21 år, og gikk ut av portene (foreløpig) for siste gang i oktober 2020. I løpet av årene jeg jobbet i kriminalomsorgen tok jeg utdanningen som fengselsbetjent, jobbet et år på Bredtveit kvinnefengsel og nesten et år i Oslo fengsel. Men mesteparten av tiden jobbet jeg altså på Ila fengsel.

Jeg husker veldig godt min første dag på Ila. Ung og naiv med en ide om at norske fengsler er som man ser på amerikanske filmer. Men også med en tanke om at;

Jeg, en 21 år gammel «gutt» uten noe særlig livserfaring, skulle korrigere oppførselen til voksne menn der enkelte har begått svært alvorlige lovbrudd.

Jeg erfarte raskt at innsatte i fengsel er gode menneskekjennere, og har god trening i å avgjøre raskt om de liker deg eller ikke. Man blir testet og utfordret, alt for å kartlegge hvordan du er som person. Man kommer langt med et godt menneskesyn og god behandling av mennesker, men man kommer uansett ikke unna faktoren som omhandler makt. Som ansatt i fengsel har man en uniform, nøkler og tvangsmidler og representerer et system som ikke alle innsatte har et greit forhold til, og det må man ha respekt for. Det å være klar over den makten man har og ikke misbruke den på noen måte, er svært viktig.

Til tross for at det sitter mange mennesker i fengsel som har gjort helt fryktelige ting, bestemte jeg meg på et tidspunkt for at jeg ikke hadde noe behov for å vite hva alle innsatte var dømt for. En ting er de jeg jobbet tett med, der min egen sikkerhet blant annet måtte ivaretas, men ellers hadde jeg ingen behov for å vite mer enn nødvendig. Dette mener jeg var avgjørende for meg og den jobben jeg gjorde. Alle innsatte skal behandles likt, med like regler og praksis. Dersom jeg hadde visst alt hva alle innsatte var dømt for, er det ikke sikkert jeg hadde klart å behandle alle som likeverdige individer. Det er jo også slik at svært mange av de som har begått veldig alvorlige lovbrudd har traumer eller opplevelser fra sin oppvekst som har påvirket dem i veldig stor grad. Det er på ingen måte noen unnskyldning for at de har begått alvorlige lovbrudd, men kan være en del av en forklaring på hvorfor ting har blitt som de har blitt. Det synes jeg er viktig å huske. 

Det er fengselsbetjenten som jobber tettest på innsatte, og ingen er tjent med forhåndsdømming og forskjellsbehandling fra betjentene. Alle innsatte skal behandles likt, få de samme tilbudene og ha en trygg tilværelse i fengsel. Det er ulike rettsinstanser som idømmer straff, og straffen i Norge er først og fremst frihetsberøvelse. Ansatte i fengsel skal ikke jobbe for å straffe personer ytterligere, men heller jobber for at innsatte blir rehabilitert og bedre borgere i det norske samfunnet. Den norske holdningen til innsatte i fengsel er jo at alle skal slippe ut en dag. Selv de som er dømt til forvaring. Så lenge personen selv har vist en endring i oppførsel og tankemåte, og risikoen for nye tilsvarende lovbrudd er liten, kan personen løslates. 

Når denne personen skal løslates, er målet at han/hun er en bedre utgave av seg selv enn når han/hun kom inn i fengsel.

Jeg anser jobben som fengselsbetjent som en svært samfunnsnyttig jobb. Man bidrar til å trygge samfunnet, samtidig som man hjelper mennesker med å kunne «passe» bedre inn i samfunnet vårt. Samtidig stiller det store krav til menneskesyn, etikk og moral for å gjøre en så god jobb som mulig. Det er i mange tilfeller en utfordrende jobb, men det er jobb der man lærer å kjenne seg selv, og en jobb der man får gleden av å jobbe med mange forskjellige mennesker. Både på godt og vondt.

Nå har veien min gått videre til Lyset i hverdagen, en jobb der jeg også har gleden av å jobbe med mange forskjellige mennesker. Riktignok på en litt annen måte, men det er også noen likhetstrekk. God etikk og moral, og et sunt menneskesyn er noe jeg har fokus på, og noe jeg anser som en nødvendighet når man jobber med mennesker <3.

 

Jeg blir så utrolig sint når han ikke svarer! Han vet jo at jeg blir bekymret, det har jeg fortalt mange ganger. Nå har jeg bestemt meg, nå er det nok! Jeg føler at det bobler inne i meg. Som en vulkan av følelser. Dette er siste gangen! Jeg klarer ikke en runde til. Etter å ha ringt ham minst 100 ganger, og sendt like mange meldinger uten å få svar, så er jeg helt sikker på at noe har skjedd.  Ringerunden i familien har startet. Nei, det er ikke noen i familien som hørt fra ham de siste dagene. Nå har bekymringen blitt til noe annet. Jeg er redd. Jeg er skrekkslagen! Alt sinne er borte. Jeg vil bare høre at alt er bra med ham, at han lever. Nå bobler det ikke lenger. 

Nå er jeg tom, stiv, nesten lammet av skrekk. 

Jeg blir så utrolig sint når han ikke svarer. 

Jeg er så utrolig heldig skjønner du. Jeg har verdens beste jobb, og det som er så forbausende er at jeg har hatt fine og spennende arbeidsplasser stort sett hele livet mitt. Jeg har møtt så mange fantastiske mennesker som har lært meg så utrolig mye om livet og om mennesker. Jeg er utdannet psykiatrisk sykepleier og har jobbet innen rus og psykiatri i over 20 år. Jeg er også pårørende til verdens fineste, snilleste person, han jeg skriver om i begynnelsen i innlegget. Dessverre sliter han i perioder med blandingsmisbruk og psykiske problemer. Da opplever han og vi som pårørende overdoser, vold, ulykker og sykdom. I de periodene savner jeg ham fryktelig mye, han er jo min beste venn, som forsvinner inn i en annen verden innimellom.  

Greia er jo den at vi stort sett alle er pårørende. 

Nesten alle har noen i sin nærhet som sliter eller har hatt det strevsomt med noe. Eller så kan det være en selv som ikke har det helt bra. For det er jo sånn at sykdom, ulykker og hendelser skjer oss, og som oftest ser man ikke på en personen hvordan han eller hun har det.   

Jeg kan bli fryktelig irritert på mennesker. Det kan være de mest tullete ting jeg blir irritert over. Hvorfor bruker ikke dette mennesket munnbind på bussen? Hvorfor gjør den personen slik eller sånn? Så går jeg noen runder med meg selv. Jeg vet jo egentlig ikke noe om denne personen. Det kan jo være sånn at  denne personen har hatt Covid. Eller kanskje har lungekreft, eller kanskje sliter med sånn uhyggelig angst at det er umulig å bruke munnbind.  Det kan være så mye og jeg vet ingenting. Så tenker jeg litt til og kommer frem til at sånn er  det jo i alle møter med andre mennesker. Alle har jo sitt, sin historie som jeg ikke vet noe som helst om. Jeg får ikke gjort noe med de vonde, kaotiske eller fortvilende følelsene, eller hva personen enn bærer på. Men jeg kan møte alle med omsorg og respekt, og være ydmyk og snill.  Det er jo noe med at man ser som oftest ikke på en menneske hvordan han eller hun har det, eller dennes historie. Alle har sine opp- og nedturer i livet, uansett hvor vi befinner oss. Om det går opp eller ned så blir dagen som oftest bedre om vi møter hverandre med snillhet og omsorg.

 

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about, Be kind — ALWAYS.